11.12.2023 112
Karl Marx ja Friedrich Engels listasivat lyhyessä kirjasessaan niitä eri keinoja joita eri maissa tarvitaan kommunismin perustamiseen. Lopulta hän esittää kymmenen perustavanlaatuista ja välitöntä vaatimusta, jotka ovat hänen mielstään välttämättömiä kehittyneissä valtioissa. Lyhyesti sanoen ne ovat seuraavat:
I Maaomaisuuden pakkoluovutus ja maankoron käyttäminen valtion menoihin.
II Vahvasti progresiivinen verotus.
Näinhän asia on toteutunut ja tasavero on harvassa maassa.
III Perintöoikeuden lakkauttaminen.
Perintövero on merkki kehityksestä tähän suuntaan.
IV Kaikkien ulkomaille siirtyneiden ja kapinallisten omaisuuden takavarikoiminen.
Marx ei puhunut mitään veroparatiiseista!
V Luotonannon keksittäminen valtion käsiin perustamalla kansallispankki, jolla on valtion pääoma ja ehdoton yksinoikeus.
Marxin opit tuskin ovat sen vaarallisempia kuin muutkaan…
VI Kuljetustoiminnan keskittäminen valtion käsiin.
Valtionrautatiet…
VII Valtion tehtaiden ja tuotantokaluston lisääminen, maan raivaaminen viljelykseen ja maiden parantaminen yleisen suunniteman mukaisesti. Tämähän on toteutunut varsin hyvin.
VIII Samanlainen työvelvollisuus kaikille ja teollisuusarmeijoiden järjestäminen varsinkin maanviljelystä varten.
Tämän suhteen Marx on vielä utopisti!
IX Maanviljelyksen ja teollisuuden harjoittamisen yhdistäminen sekä toiminta kaupungin ja maaseudun välisen eron vähittäiseksi poistamiseksi. Tässä olisi ideaa. Kepuumuksen miehet talveksi sorvin ääreen…
X Kaikkien lasten yhteiskunnallinen ja maksuton kasvatus. Lasten tehdastyön poistaminen nykyisessä muodossaan. Kasvatuksen yhdistäminen aineelliseen tuotantoon. Marx oli oikeassa.
Niin… Jokainen miettiköön tahollaan miten em. asiat ovat sellaisessa kehittyneessä maassa kuin Suomessa toteutuneet ja kuinka paljon kukin kannattaa em Marxin ajatuksia ja vaatimuksia.
Marx joutunee vielä uuden arvioinnin kohteeksi. Hänen ajatuksensa nimittäin eivät ole mitenkään kelvottomia. Kysymys onkin siitä, että 1900-luvulla maailma ei ollut edennyt tekniikan eikä etenkään ihmisen sosiaalisen evolution suhteen sille tasolle, että hänen oppinsa olisi voitu ottaa vastaan. Toisaalta elämme juuri aikaa jossa ilmenee tavaton epäsuhta teknisen kehityksen ja ihmisen sosiaalisen ja kognitiivisen evoluution suhteen, ja se kasvaa päivä päivältä suuremmaksi.
Ihminen on rakentanut supertietokoneita joilla viiden vuorokauden sääennustusten luotettavuus on saatu niin lähelle oikeaa toteumaa kuin vain on mahdollista. Samaan aikaan hän on avuton säätelemään talouden mekanismeja ja kehitystä. Ihmisellä ei ole tietokone-ohjelmia joilla hän pysytyisi ennakoimaan talouselämän ja markkinatalouden mekanismeja edes viikonlopun yli.
Loppujen lopuksi ns. “kommunismi” on varsin hyvin toteutunut pohjoismaissa, myös Suomessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti