tiistai 19. joulukuuta 2023

Ei ole enää Izvestijaa


19.12.2023        120

Ei ole enää Izvestijaa


Ei todellakaan ole Izvestijaa. Sillä nimellähän Moskovan joulunalus-turnausta ennen sanottiin. Kieltämättä tuon turnauksen kulta-aika päättyi joskus 1980-luvun alussa ja ehkä viimeinen kunnollinen Izvestija-turnaus oli vuonna 1979. Ne olivat suuria aikoja ne... Mutta nuoremmalla iällä aikaa ei osannut hahmottaa oikein kunnolla. Otetaanpa vaikka vuodet 1972-1980. Ja tarkastellaanpa niitä vaikka jääkiekon kannalta. Noihin kahdeksaan vuoteen mahtui Neuvostoliiton valtakauden romahtaminen kun Tsekkoslovakia voitti maailman-mestaruuden tuona vuonna. Samana vuonna Neukkulan pojat hävisivät Summit-haasteturnauksen Kanadalle kyseenalaisten vaiheiden jälkeen. 


Neuvostoliitto tuli takaisin entistä vahvempana vuosina 1973-1975 kunnes vuonna 1976 tuli lunta tupaa oikein kunnolla: Vaikka Innsbruckissa tuli O-kultaa niin Tsekki oli edellä Katowitchen MM-kisoissa kun peräti Puola voitti punakoneen maalein 6-4! ja Ruotsikin voitti Neukkulan kahdesti. Ja sitten syksyllä Canada cupin vei isäntämaa ja sen loppuottelu-vastustaja olikin Tsekkoslovakia. Toinen nöyryytyksen vuosi vuonna 1977 kunnes valmentajan paikan otti Tihonov. 


Tihonov oli sattumalta kuusikymmpisen Mauno Koiviston näköinen ja hän nauttikin arvonantoa varsin pitkään. Vuodet 1978 ja 1979 olivat Tihonovin vuosia maailmamesta-ruuksineen ja syksyn 1979 Challence-sarjan voittoineen. Izvestija-turnaus meni putkeen joulukuussa 1979 mutta sitten tuli ikävästi kuonoon Amerikan pojilta Lake Placidin olympiakaukalossa... Muistan öisen ottelun kuin eilisen päivän!


Suomen olisi pitäny saada mitali omissa kisoissa vuonna 1974 mutta kusipottaanhan se kaatui. Mitalia tarjottiin myös vuosina 1975 mm-kisoissa ja Innnsbruckin olympia-turnauksessa vuotta myöhemmin ja tietty Lake Placidissa. Kehveli sentään kun Reksa Ruotsalainen ja Esa Peltonen ajoivat yhteen harjoitusleirillä ennen kisoja. Reksan solisluuhan siinä meni poikki ja ikimuistegttavat talvikisat jäivät väliin. Lake Placidissa juuri nuorten maailmamestaruuden voittanut Vladimir Krutov pantiin Petrovin ja Mihailovin viereen että kuri pysyisi ja pysyihän se. Krutov tasoitti pelin Suomea vastaan muutama minuutti ennen loppua. Lopulta peli hävittiin 4-2. Igor Larionov oli vielä jätetty kotiin kasvamaan. Suomen joukkueessa jääaikaa sai nuori Jari Kurri. Reksa Ruotsalainen oli esitellyt hirmuista ja tarkkaa lämäriään huomattavan alaikäisenä jo vuosien 1978 ja 1979 aikuisten mm-kisoissa. Mieleeni piirtyy kuva kuinka Reksan siniviivalaukauksella Suomi olisi siirtynyt 3-0 johtoon Neukkulaa vastaan tuossa ottelussa jossa maalivahtimme Antero Kivelä teki noin 60 torjuntaa!


Ne olivat aikoja ne. Kerrotaan että Moskovassa urheiluministeriön käytävillä kisojen jälkeen eräs siivoja oli kovaan sävyyn rättiään heilutellen tivannut Tihonovilta miksi Gorki Torpedon ketju Kovin - Varnakov - Skvortsov ei ollut kokonaisuudessaan mukana maajoukkueessa... Asian suuruusluokka on aivan valtaisa. Tuo aika entinen ei koskaan enää palaa. Niin pysyvät iäti nämä kolme: Harlamov, Petrov ja Mihailov, mutta suurin heistä on Maltsev.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tanka. Kalseat ihmiset

                                                                                                                                            ...