13.12.2023 114
Gepardi, maitolitra ja 95-bensa
Vastuullinen perheenisä ostaa yleensä halvinta gepardia pullon tai kaksi ja tuntee siitäkin huonoa omaatuntoa. Joskus jopa ajattelin vakavissani ehdottaa että sana olut pitäisi muuttaa osuvammaksi sanaksi, joka kuvailisi tätä aspektia paremmin. Osuva nimi sille olisi "MIELO." Sehän olisi lyehennelmä sanoista "miehen lohtu." No jos Lönnrot ja kumppanit olisivat tehneet aikoinaan tämän oivalluksen niin tasa-arvon koittaessa (Vaiko peräti naisten yliarvon aikana!) tuon kuohajuoman nimi olisi joutunut kyseenalaiseksi ja naiset joisivat nykyään "nailonia."
Näinä aikoina kun 95-bensa halpenee niin vanhat muistot tulevat mieleen. Ne eivät kuitenkaan liity pelkästään gepardiin vaan keskioluen, maitolitran ja ysiviis-bensan hinnan kolminaisuuteen. Nuo kolme tuotetta nimittäin muodostavat sellaisen kolmiyhteyden jonka hintojen vaihtelut ja eri suhteet voivat indikoida aika paljon. Kyseessähän on nimittäin aika mielenkiintoinen kolmikko kaikin puolin.
Nimittäin näin voidaan väittää ainakin Suomen oloissa seuraavaa, eli vähän tuhdimpia talous-poliittisia aksioomia kaikkien pohdittaviksi:
I Jos kolmikon hinnat ovat 20 sentin putkessa niin taloudellinen tilanne on hyvä, ja mitä matalammalla kolmikon hintaputki kulkee niin sitä paremmat olot kansalaisilla on. Jos putken yläraja olisi noin 1,05 euroa niin kyseessä olisi kansakunnan kannalta ns. kulta-aika.
II Jos jonkin hinta on huomattavasti kalliimpi kuin kahden muun keskimäärin niin kyseessä on vaikea aika maailmanlaajuisesti ja muutenkin.
III Jos yhden tuotteen hinta on selvästi halvempi, tai kaksi muuta maksavat keskimäärin tuplasti kuin se, niin silloin on vielä huonompi tilanne. Pahimmassa tapauksessa maailmanloppu on lähellä.
Bensa edustaa tässä standardin saanutta polttonestettä jota tarvitaan autoihin tässä loppujen lopuksi hyvin harvaan asutetussa maassa, maito hyvin tärkeää maataloustuote ja olut ylellisyystuote. Kaikkia kuitenkin tarvitaan vaikka olut onkin ehkä kolminaisuuden kyseenalaisin tuote. Sen voi toisaalta korvata varsin helposti yksinkertaisesti luopumalla siitä tai pidättäytymällä sen nauttimisesta muuten kuin sesonki-, ja juhla-aikoina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti