lauantai 2. joulukuuta 2023

I Adventin aaton sekaporinaa


02.11.2023
        103

I Adventin aaton sekaporinaa


Eilisen Tankan kommentaari

Tänään eletään Piparjuuren päivää kylmässä kuussa jos ollaan edes mielikuvituksen tasolla ranskalaisperäisessä tasavaltalaiskalenterissa. Eilen oli mehiläisvahan päivä. Se on tarpeellista ja hyvin naturelli tuote. Nykyään sitä näkee päässääntöisesti kynttilöissä, mutta sillä on hyvin pitkä historia ja käyttötarkoituksia lukematon määrä. 


Tanka maalaa dystooppista kuvaa ja siitä on muistutettava. Elämme viljansyöjien maailmassa jota hoidetaan ”kepulaiskonstein.” Kepulaisuus ei ole sidottu pelkästään Suomeen ja Suomen maatalouteen. Ongelma on maailmanlaajuinen. Kepulaiskonstit merkitsevät häikäilemätöntä tehomaataloutta ja viherpesua. Se näkee joka elää. 


Joulukalenteri: Luukas 24

Yksi tapa lähestyä joulua on joulukalenteri. Joulukalentereita on monenlaisia. Eräs tapa on lukea Luukkaan evankeliumista aina päivässä yksi luku sillä kyseisessä kirjallisessa luomuksessa on todellakin 24 lukua. Johtuen siviilityöstäni ja koulutuksestani on Luukas kovinkin tuttu. Mieluisaan urakkaan kuuluu siis päivittäin yksi luku ja se luetaan aluksi vuoden 1992 käännöksen mukaan, sitten tulee jo unohdettu käännös ”Uusi testamentti nykysuomeksi” ja lopuksi vielä UT2020. Ensimmäinen luku todistaa jo sen minkä on aina tiennyt. Suomen Pipliaseuran käännös UTN vuodelta 1972 on edelleenkin paras käännös mitä tulee vastaavuuteen ja dynaamiseen vastaavuuteen alkukieleen. UT2020 äityy vallan villiksi jakeessa 15 kun se ryhtyy lukemaan ”Pojastasi tulee suuri Jumalan mies. Hän ei koske viiniin eikä olueen vaan on jo äitinsä kohdussa täynnä Pyhää henkeä.” Alkuteksti ei puhu mitään oluesta vaan jostain väkevästä juomasta. Käännösratkaisu on hyvin erikoinen vaikkakin tietyllä tavalla puolusteltava. Vertailun vuosi tähän se miten kyseinen jae, siis Luukas 1:15 on käännetty englanninkielisen Good News Bible mukaan:


”He must not drink any wine or strong drink. From his very birth he will be filled with the Holy Spirit,” 


Eri asia onkin sitten mitä tarkoitetaan ”väkevällä juomalla.” Nimittäin vasta Arabit keksivät alkoholin tislauksen yli 700 vuotta Luukkaan kertomuksen synnyn jälkeen. Palaamme kyllä asiaa myöhemmin sillä asiaan löytyy kyllä varsin hyvä selitys.


Ocean Globe Race

Maailmanympäripurjedus on toisella etapilla ja etenee hyvää vauhtia. Matkaa Aucklandiin on kärkipään veneillä vajaa 2000 merimailia ja kun päivässä edettä parhaimmillaan 200 niin edettävää toki vielä on. Kilpailussa tapahtuu jälleen kummia niin sanoaksemme. Ranskalainen vene Pen Duick VI oli jo reilussa johdossa mutta nyt se on ajautumassa taas vaikeuksiin. Näyttää käsittämättömältä että se on nyt pyrkimässä Tyynelle Valtamerelle Australian mantereen ja Tasmanian saaren kautta. Bassin salmi voi olla vaikea paikka ja varsinkin sieltä ulostulo. Ensimmäisellä osuudella Marie Tabarlyn kipparoima vene tyri selvän johtoasemansa ja nyt on käymässä samoin. Jos vene olis valinnu n eteläisemmän reitin olisi se tehnyt paljon kaulaa kilpailijoihinsa ja olisi jo lähestymässä Uutta Seelantia. Ehkäpä Marien perse ei kestä kovasti ärjyvää merivettä. Italialaisten Translation 9 on uskaltautunut eteläisille asteilla ja on hyvissä asemissa. Tosin se joutuu kohta kiipeämään jyrkästi pohjoiseen ja sekin voi kostautua. Jussi Paavosepän kipparoima Spirit of Helsinki on kulkenut ihannereittiä ja se ohittanee Tasmanian likeltä ja pääsee lähestymään Uuden Seelannin pohjoissaaren kärkeä luontevammin kuin italialaisten vene. Merimiestaito mitataan vasta viimeisen viidensadan merimailin matkalla. Pen Quick VI ei liene parhaimmillaan vähäisempien tuulten vallitessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tanka. Kalseat ihmiset

                                                                                                                                            ...