sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Retro. Porinaa rehustelusta


10.12.2023        111

Retro. Porinaa rehustelusta

22.04.2010 julkasin tämän kirjoituksen. Maustesekoitus on päässyt unohtumaan...

Ja  rehustelullahan  tässä  tarkoitetaan  ns.  kasvissyöntiä.  Koska  kasvissyönti  on  ikivanha  asia  niin  kyllä  siitä  voi  ihan  hyvin  porinoida  yhden  aaneljän  verran.  Oman  puolueeni  puheenjohtaja  Timo  Soini  puhui  joku  päivä  sitten  lihansyöjistä  ja  lihansyöjädemareista.  Kirjoitus  oli  ihan  jees  mutta  aika  tavalla  yleistävä.  Nimittäin  ihmiskunnan  keskuudessa  lihansyöjiä  ovat  tai  ovat  olleet  puhtaasti  vain  eskimot.  Mutta  asiaan  kuten  vanha  edesmennyt  Urantia-ystäväni  tapasi  sanoa!

Kasvissyönti  todellakin   nostaa  päätänsä  aika  ajoin.  Mutta  mitähän  se  pohjimmiltaan  tarkoittanee.  Valmistan  itse  melkein  joka  viikko  ns.  patentti-jauhelihakasviskeittoa.  Siihen  tarvitaan  seuraavat  emneet:  vettä  litranen,  lihaleimikuutio,  vartinvajaakilo  potaatteja,  kolme  tuuma  purjoa,  yksi  tavallinen  sipuli,  lanttua  pienehkö  palanen,  naurista  pienehkömpi  palanen  kuin  lanttua,  palsternakkaa  hyvin  pieni  palanen,  juuriselleriä  pienehkö  palanen  ja  nautaporsnaagelia  jauhettuna  noin  300  grammaa.  Mausteeksi  seuraavat:  teelusikka  paprikajauhoa,  valkoipippuria  teelusikallinen,  currya  puoli  teelusikallista,  chilijauhetta  puoli  teelusikallista,  inkivääriä  teelusikallinen,  cayennepippuria  puoli  teelusikallista,  sitruunapippuria  puolitoista  teelusikallista,  oreganoa  teelusikallinen  ja  välimeren  sekoistusta  reilu  teelusikallinen  ja  lopuksi  pieni  nippu  persiljaa.  Mausteita  on  hyvä  laittaa  reilusti  että  nassikatkin  tykkäävät.

Niinpä  niin…  Ihminen  on  loppujen  lopuksi  selkeä  sekaravinnon  syöjä  ja  kasvissyöjäkulttuurit  ovat  olleet  pikemminkin  biologisia  umpikujia  kuin  ihanteellisia  järjestelmiä.  Jaappanilaisetkin  jotka  ennen  Meiji-restauraatiota  elivät  eristyksissä  ovat  hyötyneet  sekaravinnon  eduista  ehkä  liiankin  huomattavassa  määrin.  Riisiä  ja  kasviksia  pääasiassa  jytystellellyt  kansakunta  on  huomattavassa  määrin  kasvattanut,  jos  ei  aivan  teoreettista  älyään,  niin  ainakin  suoritus-  ja  toimintaälyään.  Lisäksi  ovat  he  paljon  rotevoituneet.

Ja  pitäisi  aina  myös  muistaa  se  että  kun  jaappanilaiset  pääsivät  länsimaisen  ideologian  ja  sitä  kautta  lihanmakuun  niin  huomasivat  he  omien  kotisaariensa  raaka-ainepuutteen…  Sitten  otettiin  puoli  Kiinaa  siirtomaaksi  ja  mitä  Aatu  edellä  sitä  sotahullu  Japanin  kabinetti  perässä.  Lebensraumia  etsi  Nipponin  poikakin  kunnes  jenkit  puutuivat  peliin  ja  pistivät  pyllimasinnan  päälle  oikein  urakalla…  Lopuksi  Nipponin  pojat  saivat  maistaa  ytypommin  kiroja  kahteen  oteeseen  toivoaksemme  viimeisessä  planeetallamme  käydyssä  ydinsodassa.

Olen  itse  ollut  nuorempana  varsin  pitkiäkin  aikoja  kasvissyöjä  ja  olin  sitä  aloittaessani  nykyiset  siviilityöni.  Ensimmäisessä  muistotilaisuudessa  tingin  periaatteista  ja  söin  lohileipää.  Viikko  siitä  niin  karjalanpaistikin  tippui  kummasti  kiduksiin.  Ja  sillä  tiellä  ollaan  vieläkin.  En  ole  katunut  sillä  elämä  on  paljon  helpompaa  kun  ei  tarvitse  joka  aamu  seesamimaitoja  tiristellä  eikä  idätellä  mungia  ja  sinimailaista.  Vähän  vetää  nostalgian  puolelle  kun  muistelee  miten  herkullista  on  paahdetun  ruisleivän  päällä  nokare  hunajaa  ja  kourallinen  hyvin  ilmastoituja  sinimailasen  ituja.  Oi  niitä  aikoja…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tanka. Kalseat ihmiset

                                                                                                                                            ...