09.09.2023 19
Sekaporina. Bharatin maa, humala-kasvi ja tuntematon olympia-urheilija
Eilinen tanka saattoi olla kovin arvoituksellinen. Luemme sen uudelleen:
soturien maassa
voittaako totuus yksin
jäiden sulattua
ei ole järjestystä
mutta on hyljeksittävää
Kirjoituksen otsikkokuva antaa kuitenkin vihjeen. Lootuksenkukka viittaa Bharatin valtakuntaan, planeetan väkirikkaimpaan maahan. Bharat on soturien maa ja kas kummaa; Bharatin maan pilumisti on nyt voittanut olympiakultaa ja maailmanmestaruuden. Ensi vuoden Pariisin XXXIII olympiadin kisoissa Neeraj Chopra tavoittelee toista olympiavoittoa. Hänestä on ilo kirjoittaa vielä lisää joten jätetään tämä hänen osaltaan vähän keskeneräiseksi jotta pysyttäisiin paradigmassa, onhan tämä keskeneräisten ajatusten päiväkirja.
Vahvempi vihje on viite joka sisältyy lauseeseen ”voittaako totuus yksin.” ”Truth Alone Triumphs” on Bharatin maan johtolause, motto. Tankan kolme viimeistä riviä viittaavat vaikeisiin aikoihin ja kurjuuteen, joka voi koittaa jos Himalajan jäätiköt sulavat ja tietenkin lootus-kasviin.
Ranskan tasavaltalaiskalenterissa tänään on Fructidor-kuukauden 23.s päivä eli Houblon, humala-kasvin päivä. Humala on verraton hyötykasvi. Itse olen kasvatin erästä kantaa Auran pappilassa 16 vuoden ajan. Enkä usko että menee kauan kun sitä kasvaa taas muualla ja suuremmissa määrin mitä tulee lajikkeiden määrään. Jos joskus pitkäaikainen rojektini toimittaa uuden ajan tasavaltalaiskalenteri toteutuu niin humala-kasvi on aivan varmasti mukana ja päivämääräkin on sama. Miten kuukausijako sitten tehdään onkin eri asia, ja mitä ovatkaan ”hyveiden päivät,” ”Saturnalia,” ja ”pitkät yöt.”
Helsingin Sanomien tämän viikon torstain 07.09.2023 numero sisälsi muistokirjoituksen eräästä vähemmän tunnetusta olympia-urheiljasta joka ansaitsee enemmän vielä laajemman tarkastelun, hyvinkin laajan. Aimo Vartiainen ei ole tuttu nimi kuin hyvin harvoille olympia-enthusiasteille. Hän osallistui vuoden 1948 Sankt Moritzin olympialaisiin talvikisoihin ja teki uheiluteon joka ansaitsee joskus vielä tarkemman analyysin. Hän sijoittui todella hyvin miesten puhottelukilpailussa. Vartiainen oli toinen vielä elossa olevista vuoden 1948 Sankt Moritzin joukkueen urheilijoistamme. Toinen heistä on tietenkin Heikki Hasu, kaksinkertainen olympiavoittaja. Vartiaisen syntymäpäivä oli 14.07.1927 ja Hasu syntyi 21.03.1926. Nuorempi lähti siis.
Tulevien juttujen aiheita: Bharatien maa, Neeraj Chopra, Himalajan jäätiköt, tasavalatalaiskalenteri, Aimo Vartiainen.
Kaikesta näkee että tämä mies pystyy antamaan myös krikettipallolle kovaa kyytiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti