lauantai 23. syyskuuta 2023

Elisen Tankan kommentaari ja sahrami.


23.09.2023        33


Eilisen Tankan kommentaari ja sahrami.



Viiniä kantava


viiniä kantava

mitä nykyään korissa

uudempi viini

aloita iloisesti

estereitä tulvillaan


Lyhyt eilisen Tankan kommentaari


Otsikkokuvassa oli eilen jonkin sortin viinitär ja joskus tuo kuva oli Ranskan vallankumouskalenterin ensimmäisen kuukauden tunnuskuvana. Vendemiaire-kuu aloitti vuoden ja meidän ajanlaskussa tuo aloitus oli syyskuun 22. päivä. Viinittärestä siis viiniä kantava. Kori viittaa viiniin ja uudempaan viiniin joka valmistetaan aivan eri tavalla kuin aikoina jolloin ensyklopedistit loivat pohjaa suuren vallankumouksen aatteille. Oli aika mikä tahansa ja onko uusi suuri vallankumous tulossa onkin eri asia. Vuosi on aina aloitettava iloisesti ja uuden ajan viinissä tuoksuvat ja maistuvat monenlaiset uudet höökyt ja tuoksut. Esterit paloivat ennen kun viiniä käytettiin avosammioissa. Sitten tulivat uuden maailman innovaattorit ja hehän mullistivat viinituotannon.


Sahrami, tasavaltalaisen vuoden toisen päivän aihe.


Sahramilla värjätään partaa ja sen kallista kamaa. Joskus nuorna miesnä luin Guinnessin ennätysten kirjasta että se on maailman kallein mauste. Näin on asian laita tänäänkin. Suomessa myydään gramman annosta noin 16 euroin hintaan ja sehän tekee kilohinnaksi 16 000 euroa. 


Sahramista sanotaan näin: 


Sahrami on maailman kallein mauste, tässä syy: yhden maustesahramin kukan emissä on kolme punertavaa luottia, jotka kerätään käsin ja kuivataan. Jotta saadaan 1 kilo sahramia, tarvitaan 150 000 - 200 000 (sataviisikymmentä tuhatta - kaksisataa tuhatta) maustesahramin kukkaa!   


Sahramia käytetään mausteena leivonnaisissa ja kala- sekä riisiruoissa. Se on voimakasmakuinen, joten hyvin pieni määrä sahramia riittää. Voit helposti murskata sen jauheeksi vaikka sormiesi välissä jolloin sitä on helpompi annostella.


Sahramia myös väärennetään paljon: aidon sahramin tunnet siitä, että kun hierot sitä sormiesi välissä jauheeksi, se värjää ihon kellertäväksi. Iranissa tuotetaan sahramia 100 000 kiloa! Persialaista sahramia — Sarsialaista pehramia.


Jos saan joskus toimitettua uuden ajan tasavaltalaiskalenterin Suomen oloihin ja henkiseen maisemaan niin sahrami on varmasti mukana mutta onko se vuoden toinen päivä. Vuosi ei ala välttämättä syyskuun 22.s päivä vaan ehkä maaliskuun puolivälissä. Tasavaltalaiskalenterin aloituspäivän määräsi Ranskassa se että syyskuun 22.s oli päivä jolloin Ranska julistettiin tasavallaksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tanka. Kalseat ihmiset

                                                                                                                                            ...