torstai 24. elokuuta 2023

Ajatuksenjuoksua eilisen seiväsfinaalin jälkeen 24.08.2023        3

Ajatuksenjuoksua eilisen seiväsfinaalin jälkeenSuomalaiset urheilun ystävät olivat eilen kovin innoissaan Wilma Murron saavuttaman seiväshypyn pronssimitalin jälkeen. Murron syntymäkotiseudulla Salossa ilmestyvä Salon Seudun Sanomat hehkuttaa kovasti hänen menestystään ja julistaa että pronssi kirkastuu Pariisissa. En ole ilkeämielinen enkä välttämättä kyyninen, mutta vanhana kalttaantuneena yksityisenä urheilutoimittajana en oikein usko pronssin kirkastumiseen.


Eilinen suoritus saattoi olla Murron uran huippu. Hän on varmasti tunnollinen harjoittelija mutta fyysinen olemus ja juoksunopeus asettavat tiettyjä rajoituksia. Wilman mitat ovat 182 cm ja 68kg. Voittajakaksikon, Katie Moonin ja Nina Kennedyn vastaavat ovat 173/61 ja 165/60. Murto vaihtoi kesken kisan jäykempään seipääseen ja siitä alkoivat ongelmat. Juoksunopeus ei yksinkertaisesti riittänyt ja seurauksena epätasapainoisia hyppyjä ja huono kehonhallinta. Hyvänä päivänä 490 on mahdollista mutta ensi vuonna kilpailu on vielä kovempaa. Voittoon Pariisin XXXIII olympiadin kisoissa tarvitaan varmasti tulos 495. Se olisi 10 senttiä yli Wilman nykyisen ennätyksen. Yksinkertaisesti sanottuna voimaa ylävartalossa on mutta juoksuvauhti ei tule riittämään. Yhtälö ei yksinkertaisesti toimi. Wilma joutuu viemään lähes viiden metrin korkeuteen 10% enemmän painoa kuin kilpasiskonsa, ja se on todella paljon. Seiväshyppyä ei voi verrata avaruuslentoon mutta hyötykuorma, siinä se... Metalliseipäällä hypättäessä Murto voisi olla suorastaan ylivoimainen.


Viimeinen terässeipään miesten olympiavoittaja oli Don Bragg vuonna 1960 tuloksella 470. Braggin 480 lienee vieläkin metalliseipään maailmanennätys. Bragg haaveili elokuvaurasta Tarzanin roolissa. Kokoa ja vahvuutta oli vaikka muille jakaa ja Bragg oli sisäistänyt Tarzanin roolin jo nuoruudessaan. 


Hän kiersi maailmalla maansa ulkoministeriön hyväntahdon lähettiläänä. Hän kiipeili puissa ja piti liaaniperformansseja. ”Ainoa oikea Tarzan,”  viisinkertainen olympia-voittaja Johnny Weissmüller oli sitä mieltä että Bragg olisi täydellinen Tarzan-hahmo. Voittaessaan kultaa vuoden 1960 olympialaisissa, hänestä tuli surullisen-kuuluisa hahmo päästäessään ilmoille italialaista yleisöä järkyttäneen Tarzan-huudon palkintokorokkeelta. Kisojen jälkeen hänelle tarjottiin roolia kahdesti, mutta hän loukkaantui ja menetti molemmat mahdollisuudet. Hänen unelmansa jäi toteutumatta. Olympiavoittaja hän on ja tuskinpa kukaan vie koskaan häneltä metalliseipään maailmanennätystä.


Oli tarkoitus kirjoittaa matkasta Neuvostoliittoon vuoden 1991 elokuussa kun Tokiossa pidettiin samaan järjestyksessään kolmannet Yleisurheilun MM-kisat. Keskeneräiseksi jäi sekin hanke eikä päästy alkua pitemmälle. Mutta ehkä lähipäivinä. Joka tapauksessa Wilma Murron pronssi oli huippusaavutus jota ei pidä aliarvioida. Jäämme odottelemaan ensi vuoden Pariisin kisoja.


Katsotaanpas sitten miten Don Bragg hoitelee korkeuden 470 Roomassa 1960.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tanka. Joko hän tulee

                                                                           14.07.2024       329 Tanka. Joko hän tulee ...