maanantai 22. huhtikuuta 2024

URANTIA-kirjan luku 72. Vol.13. Muutamia arviointeja — "Alempiarvoiset ja paremmat kansakunnat."


22.04.2024        245


URANTIA-kirjan luku 72. Vol.13. Muutamia arviointeja — "Alempiarvoiset ja paremmat kansakunnat.


Suomessa jonkin verran tunnettuuttta saanut URANTIA-kirja on sinällään varsin erikoisimmaista ihmismielen aikaansaamista luomuksista. Yksi sen tavallaan mielenkiintoisimmista kokonaisuuksista on luku 72. Loppujen lopuksi siinä ei ole niin erikoisia asioita kuin voisi luulla. Siihen peilautuu paljon Yhdysvaltain  historiaan liittyviä asioita ja se peilaa hyvin 1930-luvun ajankuvaa. Tässä kirjoistussarjassa julkaisen uudelleen noin 20 vuotta sitten syntyneen arvioni tuosta luvusta. Joillekin URANTIA-kirjan luku 72 on edelleenkin ”kuvaus eksoplaneetasta” johon uskotaan vääjäämättömästi. Kolmannessatoista osa-artikkelissa kuvataan sitä millaisen kuvauksen se antaa muista kansakunnista.


Alempiarvoiset ja paremmat kansakunnat

URANTIA-kirjan luvun 72 arviointi on nyt tulossa alaluku-kohtaiseen päätökseensä ja vuorossa on lyhyehköjä tiedonantoja utopian toisista kansakunnista. Tarkastelulähtökohtana on tietysti 1930-luku. Sanat ”Urantian edistyneempien kansakuntien hallitukset on tietysti hivelevän arvoituksellinen ja pakottaa meidät suorastaan valtaisiin spekulaatioihin.” Mitähän olivatkaan planeettamme edistyneimmät kansakunnat 1930-luvun maailmassa. Tietysti tulee mieleen Sadlerin ja kumppaneiden amerikkakeskeisyys. Mies oli toki tehnyt nuorempana opintomatkan Eurooppaan kun hän halusi perehtyä psykoanalyysiin. Mutta oliko hänellä ja muilla ihmisperäisillä kirjoittajilla mitään käsitystä esimerkiksi nousevista pohjoismaisista hyvinvointivaltioista. Nimittäin suomalainenkin yhteiskunta oli jo 1930-luvulla todella kehittynyt, Ruotsista nyt puhumattakaan. Edistyneimmät kansakunnat olivat varmasti Sveitsi, Ruotsi, Suomi, saksalainen sivilisaatio ilman Hitleriä ja kansallissosialisteja, brittiläinen sivilisaatio ja Yhdysvallat. Yhdysvallat oli talousmahti, mutta oliko se edistyksellisin sivilisaatio. Tässä ollaankin yhden URANTIA.kirjaan liittyvän suuren ongelman äärellä. Se on nimittäin amerikkalaisen hapatuksen läpitunkema.


1930-luvulle tultaessa yhdysvaltalais-amerikkalaisen poliittisen ajattelun piirissä oltiin luopumassa yhä enemmän ns. Monroen-opista. Sittemmin siitä on tullut vain ideologinen jäänne ja nykyään on puhuttu jopa käsittestä ”pax americana” ja mitpä muuta Jenkkilä on ollut kuin maailmanpoliisi. Alaluvun sisältämä lause ” juuri näihin aikoihin tämä verraton hallitus suunnittelee solmivansa diplomaattiset suhteet alemmantasoisten kansojen kanssa” onkin ymmärrettävä tätä ajatusta vasten. Muuten 1930-luvulla meillä oli paljon vaikutteita amerikasta, kiitos siirtolaisuuden. Ja meidän tulee aina muistaa että siirtolaisuutta on aina kahteen suunta paluumuuttajien ja kultuurinvaihdon myötä. Voidaan kuitenkin sanoa, että esim. Meillä Suomessa äymystö ihaili kasvavassa määrin englantia ja brittejä, ja Natsi-Saksan uusi ja merkillinen aatelisto ihaili englantilaista elämänmuotoa yli kaiken. Sittemmin luvun 72 kahdennentoista alaluvun ihanne on jossain määrin toteutunut mm. merkittävien tiedestipendien vaihdon myötä jo 1950-luvulla. Niistä on ollut paljon hyötyä meille suomalaisillekin.


Luvun 72 eli tämän alaluvun 12 viimeisissä lauseissa avautuu näköaloja joita on vaikea ymmärtää ellei koko kirjan sisältö ja konteksit ole hallussa. Kun puhutaan hallinnollisista pojista ja viitataan näin myötäoletteisesti heidän ns. tehtäväkäynteihinsä on moni jo ymmällä. Jos jollekin ei ole vielä selvillä se huikea väite joka URANTIA-kirjassa esitetään, niin kerrottakoon se tässä. Tämä oma maailmamme on ollut sellaisen vierailun kohteena joka tulee osasi vain yhdelle planeetalle kymmenestä miljoonasta. Että tiedämme Jeesus Nasaretilaisen niin se on merkki siitä, että kokonaisen avaruuden lohkon ja hallinnollisen alueen ns. Luoja-Poika on elänyt täällä ihmisten kaltaisten olentojen parissa. Juuri tästä syytä planeettamme sitten muka on erityisasemassa.


Luvun viimeinen kappale sisältää ennustuksia: ”Urantia on sen vuoksi paljon paremmin valmistautunut välittömässä tulevaisuudessa tapahtuvaan planetaarisen hallinnon toteutumiseen siihen kuuluvine lakeineen, mekanismeineen, symboleineen, sopimusjärjestelyineen ja kielineen.” Maailmanhallinto ei ole toteutunut. Toisaalta olemme siirtyneet brändien maailmanaikaan ja amerikaklainen coca-cola-kulttuuri voi edelleen hyvin. URANTIA-kirja antaa kyllä jossain muualla ymmärtää, että tiedonvälitysmenetelmiimme tulisi suuria muutoksia myös varsin välittömässä läheisyydessä. Se on kyllä tapahtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hintz-trick — Eeppinen käänne ottelusarjassa Dallas Stars — Las Vegas Knights?

01.05.2024        255 Hintz-trick — Eeppinen käänne ottelusarjassa Dallas Stars — Las Vegas Knights? Sanotaan heti aluksi mikä tämä ns. Hint...